Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο εκπαιδευμένος σκύλος




Όλα πάνε καλά με το σκυλάκι μας όταν παρουσία του εκπαιδευτή, του ζητάμε να κάτσει, να ξαπλώσει, να πάει στο σπιτάκι του κλπ. Όλα πάνε καλά κι όταν είμαστε μόνοι μας, χωρίς τον εκπαιδευτή και ζητάμε από τον σκύλο μας να κάνει διάφορα πραγματάκια, εκεινος τα κάνει και πάλι άψογα. Ο αγαπημένος μας σκύλος «πέρασε» με επιτυχία την εκπαίδευση του και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’αυτό. Ξεμπερδέψαμε με το θέμα «εκπαίδευση».
Τι συμβαίνει όμως μετά από λίγο καιρό και… «έξω από την τάξη»; Τι συμβαίνει μερικούς μήνες μετά από την εκπαίδευση, στην πραγματική ζωη;  Τι κάνει ο σκύλος μας, όταν για παράδειγμα το τραπέζι της κουζίνας είναι στρωμένο με φαγητά;   Ο σκύλος μας ξαφνικά, όχι απλά δεν υπακούει σε καμία εντολή αλλά αντιθέτως συμπεριφέρεται σαν να μην έχει μάθει το παραμικρό.  Κάνει τα πάντα προκειμένου να πάρει κι εκείνος τον μεζέ του. Του λέγαμε «έλα» στην βόλτα κι ερχόταν αμέσως  μπροστά μας! Τώρα του λέμε «έλα» κι εκείνος αντί να έρθει φεύγει!
Αναρωτιώμαστε… «τι φταίει». Έιμαστε σίγουροι ότι «ξεμπερδέψαμε» με την εκπαίδευση;  Κάναμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης με το σκυλάκι μας και έμαθε να κάνει φοβερά πράγματα. Οι περισσότεροι από εμάς  ξεκινάμε αυτό το  πρόγραμμα εκπαίδευσης του σκύλου μας γεμάτοι αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό. Δυστυχώς όμως, επισης οι περισσότεροι από εμάς, μόλις φτάσουν στο σημείο της επιτυχίας σταματάμε. Η όρεξη που είχαμε στην αρχή, η συνέπια και η πειθαρχεία μας, δεν υπάρχουν πια και γυρνάμε πάλι «πίσω» με αποτέλεσμα τα προβλήματα να επανερχονται και να γίνονται πιο έντονα.
Στο παραπάνω λοιπόν ερώτημα, που λέει αν νομίζουμε ότι ξεμπερδέψαμε με την εκπαίδευση, η απάντηση είναι  «όχι»! Όχι, δεν ξεμπερδέψαμε! Με το να εκπαιδεύσουμε τον αγαπημένο μας σκύλο κάναμε μια πάρα πολύ καλή αρχή. Χρειάζεται όμως και  «συντήρηση» της εκπαίδευσης. Πώς;
Κάνουμε ασκήσεις και επαναλήψεις κάθε τόσο πάνω σε αυτά που ήδη ξέρει  ο σκύλος μας. Ρίχνουμε καμιά ματιά σε βιβλία, περιοδικά, στο ίντερνετ, συζητάμε και ανακαλύπτουμε νέα κολπάκια που μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο μας.  Με αυτόν τον τρόπο του κεντρίζουμε το ενδιαφέρον και ανεβάζουμε την αυτοπεπείθεση του . Ο χρόνος του περνάει δημιουργικά και ευχάριστα ( όπως και ο δικός μας) με αυτόν τον τρόπο.  Οι διάφορες δραστηριότητες τον βοηθούν να εκτονώνεται και να συμπεριφέρεται ήρεμα και φυσιολογικά αλλά και έξυπνα σε κάθε περίσταση καθώς ακονίζεται το μυαλουδάκι του.  «Συντηρούμε» λοιπόν αυτά που ήδη ο σκύλος μας ξέρει και παράλληλα του μαθαίνουμε κι άλλα να κάνει. Δεν θα βαριέται ούτε αυτός ούτε κι εμείς με αυτόν τον τρόπο. Αντιθέτως βρίσκουμε νέα ενδιαφέροντα, χτίζουμε ακόμα δυνατότερη σχέση μαζί του και ανακαλύπτουμε νέες προοπτικές.
Αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα ή έχουμε κάποια αμφιβολία; Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τον εκπαιδευτή μας τηλέφωνο και να τον ρωτήσουμε το οτιδήποτε. Είναι ο πλέον αρμόδιος να μας βοηθήσει.
Θετικός εκπαιδευτής σκύλων Νάξου
Γαβριήλ Κονδύλης