εκπαίδευσηΠώς γίνεται η εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση γίνεται ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ με θετική μέθοδο. Αυτό σημαίνει ότι εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας χωρίς το παραμικρό ίχνος βίας ή τιμωρίας, είτε αυτή ονομάζεται σωματική, είτε ψυχολογική. Όταν λέμε Θετική Μέθοδο , εννοούμε ότι βασιζόμαστε στην επιβραβευση, λιχουδιές, παιχνίδι, χάδια κλπ. 

Μέθοδος η οποία βασίζεται σε αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης, της συμπεριφοράς των ζώων, η οποία έχει αποδείξει ότι οι σκύλοι (όπως και άλλα ζώα), διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους μέσο συσχετισμών. 

Με απλά λόγια:

Πρώτον ο σκύλος μας βλέπει, παρατηρεί, βιώνει καταστάσεις, μαθαίνει από μόνος του και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του, αποκτάει συνήθειες και συμπεριφορές κάθε λεπτο που περνάει. Προσπαθεί λοιπόν, να ελέγξει,να αποφύγει ή να φτάσει στο αποτέλεσμα, όπως εκείνος νομίζει.

Δεύτερον, ότι όλοι οι σκύλοι ανεξαρτήτως φυλής,ηλικίας κ.λ.π. έχουν την ικανότητα να μάθουν και να εκπαιδευτούν ανα πάσα στιγμή, με τη συγκεκριμένη μέθοδο (θετικής εκπαίδευσης), είτε με εκπληκτικά αποτελέσματα (διαγωνισμοί ικανοτήτων κλπ) ή απλά μαθαίνοντας τα ‘’βασικά’’, που εμείς θέλουμε, αποκτώντας μία όμορφη, σωστή και αρμονική συμβίωση.

Τρίτον,
ότι μάθει ο σκύλος μας με τη μέθοδο θετικής εκπαίδευσης, θα «μείνει». Όταν διδάσκεται να εκτελεί οποιαδήποτε εντολή, λόγο πλήρους απουσίας οποιασδήποτε μορφής τιμωρίας, ο σκύλος τη θυμάται πάντα σαν μια ευχάριστη διαδικασία.

Εκπαιδεύοντας τον λοιπόν εμείς, με την συγκεκριμένη μέθοδο, ενισχύουμε τις επιθυμιτές συμπεριφορές και εξαλοίφουμε  τις ανεπιθύμητες, έχοντας σκοπό να αποκτήσουμε μία όμορφη,σωστή και αρμονική συμβίωση. Ο βαθμός επιτυχίας εξαρτάται πάντα από τα βιώματα του σκύλου, το περιβάλλον που ζεί, τον ιδιοκτήτη του κλπ.

Μαθαίνουμε στον σκύλο μας τι είναι αυτό που θέλουμε εμείς να κάνει και του λέμε «μπράβο», τον επαινούμε, τον επιβραβευουμε. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση γίνεται ευχάριστη και για εμάς και για τον σκύλο μας, η σχέση μας μαζί του δυναμώνει και ότι μάθει με αυτόν τον τρόπο θα το θυμάται και θα ανταποκρίνεται πάντα στο κάλεσμα ή στην εντολή μας.

 Η εκπαίδευση γίνεται κατ’οίκον, κάτι το οποίο μας διεκολύνει και μας  γλιτώνει από έξοδα και διαδικασίες μετακίνησης. Επίσης είναι καλύτερο και για το κουτάβι μας, μιας και δεν το αναστατώνουμε  αλλάζοντας του περιβάλλον ώστε να νιώσει άβολα. Επίσης εμείς οι ίδιοι μαθαίνουμε καθώς ο εκπαιδευτής μας περνάει τεράστιο μέρος των γνώσεων του και μας δείχνει όλες τις απαραίτητες τεχνικές που αφορούν τον τρόπο χειρισμού και εκπαίδευσης του σκύλου μας.