Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να δαγκώσει ένας σκύλος



1. Όταν είναι άρρωστος. Όταν ένας σκύλος είναι άρρωστος, όπως κι εμείς δεν αισθανόμαστε καλά και δεν έχουμε όρεξη για πολλά-πολλά, έτσι κι εκείνος. Αν επιμείνουμε εμείς να τον μετακινησουμε, να παίξουμε μαζί του και γενικότερα να τον πιέσουμε σ’αυτην την φάση, ίσως να δαγκώσει.
2. Όταν είναι τραυματισμένος. Όταν ένας σκύλος είναι τραυματισμένος, πονάει. Αν εμείς δεν το λάβουμε αυτό υπόψιν είτε επειδή δεν το γνωρίζουμε, είτε επειδή δεν το παίρνουμε και «τόσο σοβαρά»  μπορεί να μας δαγκώσει. Αν το γνωρίζουμε, δεν τον προκαλούμε. Όταν εμείς οι ίδιοι πονάμε, μερικές φορές, δεν θέλουμε κανείς να μας αγγίζει. Όταν ένα παιδάκι για παράδειγμα σπάσει το χέρι του, κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποφύγει την εξέταση από τον γιατρό, παρόλο που καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνει για το καλό του.
3. Όταν είναι απεριποίητο. Ναι, μάλιστα, όταν σε έναν σκύλο δεν παρέχεται η κατάλληλη περιποίηση μπορεί να μας δαγκώσει.  Πώς ; Αν για παράδειγμα αμελησαμε για καιρό το θέμα «χτένισμα-βούρτσισμα», μπορεί το τρίχωμα του να κάνει κόμπους, τους οποίους εμείς ίσως να μην μπορούμε να δουμε. Αυτοί οι κόμποι τραβούν το δέρμα του σκύλου με αποτέλεσμα να πονάει και να εκνευρίζεται.  Σε κάποιες περιπτώσεις πχ μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποιος κόμπος πίσω από τα αυτάκια του.  Είναι αρκετά επίπονο αυτό. Οπότε υπάρχει η πιθανότητα καθώς εμείς ανυποψίαστοι πάμε να του χαϊδέψουμε το κεφαλάκι, εκείνο να αγριέψει ακόμη και να δαγκώσει.
4. Όταν φοβάται. Όταν ένας σκύλος φοβάται, είτε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, είτε επειδή είναι φοβικός γενικότερα, τότε, μπορεί να δαγκώσει. Βρίσκεται σε μία δυσάρεστη θέση για κάποιο λόγο και αισθάνεται ανασφάλεια. Βρίσκεται σε θέση όπου αν νιώσει πως απειληται, μπορεί να επιτεθεί για λόγους άμυνας.
5. Είναι επιθετικό. Όταν μας πούν ότι ο «τάδε» σκύλος είναι επιθετικός ή αν δούμε και ξεχωρίσουμε «σημάδια» που να μας δείχνουν κάτι τέτοιο, φυλαγόμαστε πάντα.  Ένας επιθετικός σκύλος είναι επικίνδυνος. Μπορεί να δαγκώσει ανα πάσα στιγμή. Προσέχουμε πάντα. Μπορεί να νομίζουμε ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του αλλά εκείνος να «γυρίσει διακόπτη» ανα πάσα στιγμή και να επιτεθεί.
6. Όταν κοιμάται. Ποτέ δεν τρομάζουμε, ούτε ενοχλούμε έναν σκύλο όταν κοιμάται. Πάνω στην τρομάρα του μπορεί να μας δαγκώσει.
7. Όταν τρώει. Επίσης ποτέ δεν ενοχλούμε έναν σκύλο όταν τρώει. Το φαγητό είναι κάτι πολύτιμο για τον σκύλο. Μερικές φορές τρώει ακόμη κι αν δεν πεινάει. Το κάνει αυτό γιατί έτσι προστάζει το ένστικτο του. «φάτο τώρα! Μπορεί να μην ξαναβρείς άλλο φαϊ!» στην φύση το φαγητό δεν το βρίσκει ευκολα. Αντιλαμβανόμενοι αυτό λοιπόν, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι αν τον πειράξουμε την ώρα που τρώει ή αν τον «απειλήσουμε» πως θα του πάρουμε το πολύτιμο φαγητό του, μπορεί να μας δαγκώσει.
8. Αν πειράξουμε κάτι στο οποίο έχει αδυναμία. Όπως μερικές φορές συμβαίνει και με εμάς, να έχουμε το «αγαπημένο μας μπλουζάκι» το οποίο το φοράμε από το γυμνάσιο και παρόλες τις τρύπες το κρατάμε ακόμη, κάπως έτσι έχουν και τα σκυλιά «αδυναμία» σε κάποια αντικείμενα. Σε ένα χαλάκι, σε κάποιο παιχνίδι, στο σπιτάκι τους κλπ. Αν εμείς επιχειρήσουμε να τους το πάρουμε μπορεί να δαγκώσει.
9. Όταν το παιχνίδι γίνεται μάχη. Πολλές φορές ξεκινάμε να παίζουμε και το παιχνίδι γίνεται ολο και πιο έντονο, πιο «δυνατο»…εκεί κάπου χάνεται ο έλεγχος. Ο σκύλος κάνει πιο νευρικές, γρήγορες και πιο δυνατές κινήσεις. Αν εξακολουθήσουμε και αυξάνουμε την ένταση αυτή, ο σκύλος ίσως να δαγκώσει πιο δυνατά από το συνηθησμένο και να μας τραυματίσει.
10. Όταν το παιχνίδι γίνεται «άτσαλα». Συμβαίνει δυστυχώς συχνά με παιδάκια να έχουμε τέτοιου είδους ατυχήματα. Το παιδάκι δεν πολυκαταλαβαίνει και κουνάει τα χεράκια του περα-δώθε, χοροπηδάει, φωνάζει, τραβάει τα αυτάκια του σκύλου, την ουρά του κλπ. Αν τραβήξει δυνατά, ο σκύλος από φυσική αντιδραση ίσως τραυματίσει το παιδι.
11. Όταν έχουμε «σκυλοκαυγά». Είναι δυσάρεστο να βλέπεις σκυλάκια στην βόλτα τους, αντι να παίζουν, να τσακώνονται. Συμβαίνει όμως κι αυτό καποιες φορές δυστυχώς. Αν μας συμβεί είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τους άλλους σκύλους αλλά και με τον δικό μας καθώς εκείνη τη στιγμή είναι «θολομένο» το μυαλό του και μπορεί από αντανακλαστική κίνηση να δαγκώσει ακόμη κι εμάς τους ίδιους.

Θετικός εκπαιδευτής σκύλων
Γαβριήλ Κονδύλης